sierpień23

Domowa mieszanka musli

dodano: 23 sierpnia 2013 przez Aramait


 

W Polsce coraz większą popularnością cieszą się płatki na śniadanie. Głównym argumentem na ich korzyśc jest oczywiście zdrowie, ale jak to w życiu bywa płatki, płatkom nierówne...

Większość łatwo dostępnych na rynku, atrakcyjnych smakiem i kształtem jest po prostu bombami kalorycznymi i to pustymi. Te "najsmaczniejsze" szczególnie zdaniem najmłodszych to przede wszystkim masa cukru, a przecież można inaczej.

Żeby mieć pewność, że jemy to co najlepsze, najlepiej samemu stworzyć swoją mieszankę musli. Główny zarzut pod względem musli, stojący w obronie sklepowych płatków jest to, że najlepiej smakują chrupiace mieszanki. Proponuję, więc rozsypać musli cieniutką warstwą na blasze do pieczenia. Polać łyżką miodu i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Musli się upraży, przypiecze, pięknie połączy z miodem i dzięki temu stanie się nie tylko słodkie zdrową słodyczą, ale także chrupiące.

 

To nie wszystko, żeby przyjemności było więcej najlepiej musli wymieszać z pokrojonymi, posiekanymi bakaliami. I tutaj wedle uznania. Wszystko pasuje, a wybór przeogromny. Ja zdecydowała się tym razem na mieszankę suszonych jabłek, orzechów laskowych i rodzynek, ale następnym razem nieodmówie sobie na pewno suszonych owoców kiwi i ananasa.

 

Polecam zrobienie swojej mieszanki musli, szczególnie, że jesień to wymarzona pora na zbieranie owoców i być może ktoś skusi się na zrobienie swojego musli z jabłek suszonych własnoręcznie w piekarników oraz orzechów zebranych na spacerze. Jest to pełnowartościowy posiłek, bogaty w błonnik, dzięki czemu przez długie godziny nie będziemy czuć głodu. Ja osobiście najbardziej lubie musli z odrobiną jogurtu oraz musu ze świeżych owoców, ale wersja tradycyjna z mlekiem znajduje zapewne więcej zwolenników.

 

Dla osób, które zdecydują się na zrobienie własnej mieszanki musli oprócz pysznego smaku i dawki zdrowie nagrodą za chęci będzie na pewno niepowtarzalny, energetyzujący zapach dobywający się z pojemnika, czy słoja w którym będziemy ją trzymać.

 

 


photo
Domowa mieszanka musli: Zdjęcie pochodzi z notki Domowa mieszanka musli


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy