luty6

Grzanka z pesto rzeżuchowym

dodano: 6 lutego 2013 przez Aramait


 

Rzeżucha w środku zimy?! A czemu nie... Jest łatwa w pielęgnacji, szybko rośnie, wystarczy podstawka, troche waty lub gazy i regularne podlewanie. Po tygoniu mamy pyszne zielone gałązki. Wiem, że niektórzy nie potrafią znieść zapachu rzeżuchy, ale dodana do zmiksowanego szejka, posiekana do zupy, ziemniaków, czy na kanapce świetnie zastąpi inną popularną zieleninkę.

Na pewno warto sięgnąć w sklepie po nasionka rzeżuchy, bo to łatwy sposób na urozmajcenie diety. W zamrażarce zaczynają się kończyć zapasy siekanej natki pietruszki, więc zanim nadejdzie lato postanowiłam posiłkować się właśnie tym małym skarbem.

 

A ponieważ nie mam aktualnie świeżej bazylii, postanowiłam zrobić grzanke z pesto rzeżuchowym.

Potrzebujemy:

  • pieczywo: bagietka, graham - wedle uznania;
  • ser mozzarella;
  • pomidor;
  • rzeżuche, natkępietruszki, oliwę z oliwek, pieprz czarny zmieszany w młynku z seczuańskim oraz sól.

 

Oczywiście przyprawy i wybór pieczywa dowolny. 

Na kromkach grahamu rozsmarowałam pesto, utarte blenderem z dużej ilości rzeżuchy odrobiny natki pietruszki oraz oliwy. Zapomniałam o czosnku, który mozna opcjonalnie dodać do tego.

Taką kanepkę posypałam solą i pieprzem. Przykryłam plasterkiem pomidoru i plasterkiem mocareli. Na 10-15 minut włożyłam do rozgrzanego piekarnika i gotowe.

 

Pycha, palce lizać.

 


photo
Grzanka południowa: Zdjęcie pochodzi z notki Grzanka z pesto rzeżuchowym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy